Energie vergelijken: het kiezen van een leverancier

Ben je op zoek naar een nieuwe energieleverancier omdat je huidige contract afloopt of omdat je graag wilt besparen op je energierekening. Er zijn dan bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je energieleveranciers gaat vergelijken en een keuze gaat maken. Voorwaarden, tarieven, verbruik en ga zo maar door. Wij hebben voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden bij energie vergelijken:

Energie vergelijken op basis van het jaarverbruik  

Wanneer je gaat starten met het vergelijken van energieleveranciers, is het altijd noodzakelijk om je een recentelijk jaarverbruik bij de hand te hebben. Het liefst het verbruik dat vermeld staat op de laatste jaarafrekening van je huidige energieleverancier. Aan de hand van dit verbruik kun je namelijk je jaarlijkse kosten berekenen bij een nieuwe energieleverancier.

Soort contract

Ga je voor een vast contract of heb je geen zin om ergens aan vast te zitten? Geadviseerd wordt is om altijd een vast contract te kiezen. De tarieven voor deze contracten zijn een stuk lager dan bij een variabel contract en staan daarnaast ook nog eens vast voor een bepaalde looptijd. Zo krijg je nooit te maken met tariefwijzigingen door schommelingen in de markt. Bij een variabel contract heb je hier wel last van. Mocht je niet vast willen zitten voor een lange tijd aan een contract? Kies dan voor een 1-jarig contract. Je bent dan verzekerd van een jaar lang scherpe tarieven en kunt daarna op je gemak verder kijken.

Tarieven voor stroom en gas

Het is verleidelijk om voor de energieleverancier te gaan met de laagste tarieven voor stroom en gas maar kijk bij het energie vergelijken ook eens naar de kosten voor het vastrecht. Vaak zijn deze kosten torenhoog wanneer er lage tarieven zijn voor gas en stroom. Energieleveranciers mogen deze kosten zelf bepalen en dus kunnen ze hier flink winst op maken.

Voorwaarden

Kijk bij het afsluiten van een nieuw contract ook naar de voorwaarden die een energieleverancier hanteert. Deze kunnen soms ongunstig zijn of zorgen voor een addertje onder het gras. Bij energie vergelijken wordt hier vaak al rekening mee gehouden maar controleer dit altijd voor de zekerheid!